Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.

Att tänka på som förälder

Kontrollera utöver ordinarie hälsokontroller ska initieras av föräldrar!

Kontrollera ditt barns rygg framför allt i tillväxtspurten med tanke på eventuell scolios. Ryggvärk är vanlig och kan bero på olika saker - dålig muskulatur, stress eller allmän vantrivsel.

Tillväxtrelaterad smärta är vanlig. Viktigt är att inte låta växande ungdomar hålla på för mycket med styrketräning med tyngder. Det växande skelettet far illa av detta.

Knäont är vanligt i uppväxtåren. Ensidiga smärttillstånd ska alltid läkarundersökas.

Diskutera alkohol, narkotika och tobak med er tonåring! Man vet av erfarenhet att många börjar röka på sommaren mellan årskurs 6 och 7.

Tala med er tonåring om puberteten och vad som händer då - ökad svettning, acne, mens m.m. Tonåringen upptäcker ofta saker med sin kropp, som han eller hon inte tidigare sett. De behöver bli bekräftade, få veta att de är normala.

Var observant på för tidig pubertet (före 9 års ålder för pojkar eller före 8 års ålder för flickor).
Försenad pubertet anses föreligga om man inte har några pubertetstecken före 15 års ålder (pojkar) och 14 års ålder (flickor).

Diskutera ert barns gymnasieval ur medicinsk synvinkel - har eleven astma, eksem eller annan allergi, defekt färgseende, hörselskador, ryggbesvär, finns särskilda råd om vilka yrken man inte rekommenderar.