Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.

Studie- och yrkesvägledning

Har du frågor om val av gymnasieprogram eller vad du i framtiden vill välja för yrke? Studie och yrkesvägledare Sofie Enander finns på skolan varje tisdag kl 8-15. Skriv upp dig för tid för ett vägledningsamtal! Tel; 040-6354229 e-post; sofie.enander@vellinge.se

Senaste info från SYV

Brev till föräldrarna i Åk 9 på Ängdala skola

Hej!

Jag heter Sofie Enander och jag arbetar som studie- och yrkesvägledare på Ängdalaskola. Jag är på skolan framförallt på fredagar. Denna termin kommer jag att informera åk 9 mer om allt som rör valet. Jag kommer också att träffa alla elever för ett vägledningssamtal. Är du som förälder intresserad att vara med på detta samtal vill jag att ni bokar en tid med mig.

Den 15 februari 2018 är sista dagen för att välja till gymnasiet. Det är mycket man ska ta reda på och sedan ska man besluta sig för vilket program och vilken gymnasieskola man vill gå på. Mitt råd är att börja prata om valet hemma redan nu. Katalogen kommer i oktober och i den finns alla program och skolor presenterade. Alla elever kommer att få en katalog så fort den kommer. Under hösten är det öppet hus på alla gymnasieskolor och det är klokt att besöka skolorna man är intresserad av för att bilda sig en första uppfattning om skolan.  Det är även bra att besöka gymnasiemässan ToDo, på Malmömässan, den 9-11 november. Allt om program, skolor, öppet hus, meritpoäng, osv. finns även på www.skanegy.se. Det är även på den här sidan som eleverna gör sina val när det är dags för det. En annan bra sida är www.gymnasieinfo.se. Här finns t ex korta filmer om alla gymnasieprogrammen.

Tisdagen den 12 september är det föräldramöte och då kommer även vi att informera om gymnasievalet.

Vårt mål är att alla elever ska göra ett så väl underbyggt val som är möjligt. I skolan arbetar vi med att bredda elevernas kunskaper om arbetslivet på olika sätt. I vägledningen utgår vi från intressen, förmågor, styrkor och framtidsplaner.  Nu är det viktigt att vara ute i god tid och skaffa sig tillräckligt med kunskap om programmen och de olika skolorna för att kunna göra ett genomtänkt val.

Tidsplan för gymnasievalet 2018:

September tom februari – Vägledningssamtal med eleverna.

9-11 november – Gymnasiemässan ToDo i Malmö

15 januari tom 15 februari 2017 – ansökningswebben öppen

13 april – preliminär antagning klar

23 april tom 15 maj – omvalsperiod

2 juli – slutlig antagning klar